Bakanların sakalları sosyal medyada gündem oldu… Bakan Koca’dan ibretlik yanıt
Asrın felaketinin ardından tüm kurumlarıyla büyük bir seferberlik oluşturan hükümet, ilk günden bu yana bakanları ve vatandaşlarıyla birlikte çalışmaları koordine etme anlamında sahada destek vermeye devam ediyor.
Uzun süredir bölgede görev yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın iflas sonrası sakallarını kesmemeleri sosyal medyanın gündemine oturdu. 6 Şubat depremi. Bazıları bakanların bu görüşünü eleştirirken, bazıları daha destekleyici yorumlarda bulundu.
“ANADOLU’DA CENAZE SAHİBİ DOĞUMDAN SONRA SAKALINI TAŞIYOR”
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, neden sakalını kesmediği sorusuna yanıt verdi. Gazeteci İsmail Saymaz’a konuşan Koca, şu ifadeleri kullandı;
(Kes sesini bir süre) Nasıl söyleyeceğimi bilemiyorum. Açıkçası benim hissiyatım şu: Onbinlerce canımızı kaybettik. Şu anda 400’den fazla doktor ve sağlık çalışanının hayatını kaybettiği, hastane ve sağlık çalışanlarımızın yerle bir olduğu bir afetten bahsediyoruz. Arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Defin süreci bitmedi. Yasımız devam ediyor. Anadolu’da cenaze sahibi definden sonra sakalını keser. Arama kurtarma çalışmaları bitmeden kesmek içimden gelmiyor, kesemedim. Yasımız devam ediyor. Anadolu’da cenaze sahibi definden sonra sakalını keser. Arama kurtarma çalışmaları bitmeden kesmek içimden gelmiyor, kesemedim” dedi.
“SAYI 51 BİN 200’Ü GEÇTİ. BÖYLE BİR OPERASYON OLAMAZ”
“Yaralılardan kaç tanesi hangi illere dağıtıldı?” sorusuna, “İl dışına kaç hasta sevk ettiğimizi biliyor musunuz? 51 bin 200’ü geçti. Böyle bir operasyon yapılamaz. Böyle bir operasyon olamaz. Hatay’dan Adana’ya karayoluyla, İskenderun’dan ağırlıklı olarak Mersin’e” … İskenderun’a naklettiğimiz hasta sayısı 7 “Adana’ya hasta sayısı 6 bine ulaştı. Ağırlıklı olarak Adana, Mersin, Ankara ve İstanbul. Hava yoluyla 2 bin, karayolu ile 48.800’e yakın. 327 hasta deniz yoluyla İskenderun’dan Mersin’e nakledildi.” sözleriyle yanıt verdi.
HATADAN HAYATTA KALMA İMKANI VAR MI?
Enkazdan hâlâ kurtulma şansının olduğuna değinen Koca, “Ceset olmadığından emin olduğumuz an itibariyle arama kurtarma çalışmaları sonlandırılıyor. Arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği Hatay’da ise arama kurtarma çalışmaları durduruldu. 2-3 bina gibi kaldı, bir kaç güne biter.” söz konusu.
EN ZOR İL HATAY
Devasa binaların yüzde 63-64’ünün yıkıldığı ya da ağır hasar gördüğü Hatay, işletilmesi en zor il. “Bahsediyoruz. Binaların yüzde 63-64’ü ya yıkılmış ya da ağır hasarlı. Girilebilecek bina yok. Binaların üçte ikisi kullanılamaz durumda, diğer illere göre 2-3 kat fazla. Ancak operasyon ve müdahale açısından belki 10, belki 15 kat daha zor” dedi. sözleriyle dile getirdi.